"Water en vuur verzoenen vergt tijd"

Bart De Wever heeft zijn informatieronde afgerond en heeft dat gezien de omstandigheden goed gedaan. Maar toch ook weer niet zo goed. Er is nog geen reden tot paniek, besluiten enkele krantencommentatoren, maar reden tot euforie is er evenmin.

Geen paniek...

Rationeel bekeken is Bart De Wever in zijn opdracht geslaagd, schrijft Het Laatste Nieuws. Hij heeft de koning geen kant-en-klare coalitie kunnen voorleggen, maar dat was ook niet nodig. "Een informateur informeert bij de partijen welke coalitie ze mogelijk achten. De Wever heeft dat zorgvuldig gedaan en hij heeft vervolgens het pad geëffend. De partners uitkiezen en het programma uitwerken, dat is voor de formateur."

Ook De Standaard vindt dat De Wever het vrij goed heeft gedaan. "De informateur heeft nog geen fouten gemaakt. Hij pakte zijn informatieopdracht heel rationeel aan." Dat het moeilijk zou worden en lang zou duren, was te verwachten. De situatie is dermate ingewikkeld en de tegenstellingen zijn te groot om na drie weken al een doorbraak te hebben. "Water en vuur verzoenen vergt tijd."

Het feit dat De Wever de lippen stijf op elkaar houdt, is een goed teken, meent De Morgen. "Zolang de onderhandelingen niet per sms kunnen worden gevolgd, zijn er blijkbaar nog voldoende mensen die willen dat er een oplossing komt. Het meest positieve na dit informateurschap is niet zozeer dat er een kleine vooruitgang is geboekt, maar veeleer dat er geen achteruitgang is en dat voorlopig iedereen on speaking terms blijft."

De aanstelling van Elio Di Rupo is volgens Het Belang van Limburg het bewijs dat er vooruitgang is geboekt. Maar er is ook nog veel werk. Ook Het Nieuwsblad ziet positieve signalen. Het feit dat er nog geen echte formateur is aangesteld, is dan eigenlijk maar een detail, maar toch mag het ook niet te lang duren.

Ook in Franstalig België kan men niet anders dan toegeven dat De Wever zijn opdracht correct heeft uitgevoerd. "Hij heeft ook discreet en ernstig gewerkt en heeft er alles aan gedaan om de fouten van 2007 niet te maken", analyseert La Libre Belgique de informatieperiode. Maar het moeilijkste moet nog komen. "Di Rupo zal de bergetappes voor zijn rekening moeten nemen, onder een helse hitte."

...maar ook geen euforie

De Wever heeft dus gedaan wat hij kon, zoals hij gisteren zelf zei? Niet helemaal, vindt Het Nieuwsblad. "Niemand kan ernaast kijken dat De Wever de lat voor zichzelf bij de start van zijn opdracht behoorlijk hoog had gelegd en dat hij gisteren onder die lat doorging. We staan zeker nog minder ver dan De Wever zelf drie weken geleden gehoopt had."

Er mag dan voorspeld zijn dat de onderhandelingen lang zouden duren, de tijd dringt toch enigszins. "Wie een treffelijke begroting voor het volgende jaar wil opstellen, moet daar eigenlijk eind augustus mee beginnen." Het is dan ook belangrijk dat de onderhandelingen slagen, meent de krant, maar het is ook belangrijk dat ze een beetje vooruitgaan.

Ook volgens Het Belang van Limburg is er geen reden tot euforie. De Wever is niet geslaagd in zijn opdracht, in die zin dat hij er niet in is geslaagd een voorakkoord tussen de PS en de N-VA te sluiten. Hij is er ook niet in geslaagd een coalitie naar voren te schuiven. We zitten nu in een kritische fase. Elio Di Rupo is veroordeeld om te lukken. Het alternatief is nieuwe verkiezingen. Di Rupo moet nu bewijzen dat hij een echte staatsman is.