Borstkankerpatiënte wil borsten op doodskist

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland die aan terminale borstkanker lijdt, zal begraven worden in een roze kist die beschilderd is met dertig paar borsten. Dat meldt de lokale krant The Press.

Pam Hermansen (48) uit Christchurch kreeg in het jaar 2006 te horen dat ze borstkanker heeft. Haar linkerborst werd afgezet, maar in 2008 bleek dat de kanker toch al te ver was uitgezaaid.

In februari dit jaar kreeg ze te horen dat ze nog maar vijf maanden te leven heeft. "Ik ben er nog, maar het is allemaal erg onvoorspelbaar", zegt ze in de krant. "Maar ik leef, ik ben niet aan het wachten op de dood."

Omdat de borstkanker een belangrijke plaats innam in haar leven, wilde ze dat er borsten aanwezig waren op haar begrafenis. Ze liet haar kist maken door een vriend. Nog een andere vriend, een plaatselijke kunstenaar, schilderde vervolgens zowat dertig paar borsten op de kist.

Hermansen zegt geen angst te hebben gevoeld toen ze voor het eerst met de kist geconfronteerd werd. "Niet dat ik er graag in zou belanden, maar ik wil de bewustwording rond borstkanker verhogen."

lees ook