De alarmdrempel voor ozon is overschreden

In Destelbergen is de alarmdrempel van 240 microgram/m³ ozon voor het eerst dit jaar overschreden. Op 11 plaatsen in Vlaanderen en een in Wallonië is de waarschuwingsdrempel overschreden. In Kleine-Brogel is het kwik opgelopen tot 36,5 graden, zo blijkt uit de waarnemingen van het KMI. Vorige week was het daar zelfs 37,2 graden.

De informatiedrempel van 180 microgram/m³ voor ozon werd vandaag op 11 plaatsen in Vlaanderen overschreden en op één plaats in Wallonië. In Destelbergen werd 241 microgram/m³ ozon gemeten, zodat de Europese alarmdrempel van 240 microgram/m³ ozon dus net overschreden werd. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Bij een overschrijding van de alarmdrempel wordt de hele bevolking aangeraden om de maatregelen te treffen die bij een overschrijding van de waarschuwingsdrempel aanbevolen worden voor kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen van de luchtwegen. Die maatregelen zijn geen zware inspanningen doen in de buitenlucht tussen 12 en 20 uur en eventueel binnen blijven. Binnen liggen de ozonwaarden ongeveer de helft lager dan buiten.

Morgen worden lagere ozonwaarden verwacht dan vandaag.

Vorige week was het warmer

Met 36,5 graden om 17 uur in Kleine Brogel werd het warmterecord van vorige week van 37,2 graden niet verbroken. Wie verkoeling zocht, trok het beste naar zee. Daar zorgde een zeebriesje voor aangenaam zomerweer. De "koelste" plek  van het land was Middelkerke. Daar klom het kwik niet hoger dan 25,3 graden. In Saint-Hubert bereikte de thermometer 27,4 graden, in Ukkel 32,3 graden.

Maatregelen tegen de hitte

Door de hitte werden ook diverse maatregelen getroffen. Zo zijn rusthuizen extra alert bij deze hitte. In het zorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot bijvoorbeeld doen de verpleegkundigen er alles aan om de hoofden koel te houden. "Oudere mensen zijn zeer kwetsbaar. Ze drinken en eten minder bij dit weer. We proberen het vochttekort op te vangen door twee tot drie extra drankrondes in te lassen", zegt Bart Dehoef.

De gemeentes Chiny, Bellevaux en Hastière hebben vandaag een beroep gedaan op de Civiele Bescherming voor waterbevoorrading. Dat meldt de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. De burgemeester van Chiny, Sébastien Pirlot (PS), zegt dat de maatregel vooral preventief bedoeld was.

In Limburg, de tweede risicoprovincie voor heidebranden, werd alarmfase rood ingesteld. "Fase rood is al een tweetal weken van kracht, maar door de aanhoudende droogte en de tropische hitte werd donderdag besloten om alle open vuren in de Limburgse natuurgebieden te verbieden", zegt Bert Vanholen van het Agentschap voor Natuur en Bos Limburg. "Alle burgemeesters werden op de hoogte gesteld dat bijvoorbeeld jeugdbewegingen die op kamp zijn geen kampvuur meer mogen maken."

Alarmfase rood legt op dat alle brandtorens in de natuurgebieden en op de heide permanent bemand moeten zijn. De boswachters doen extra rondes en een helikopter is standby.

Brandweer raadt parasol boven lpg-tank aan

De brandweer krijgt ondertussen talrijke oproepen voor lpg-tanks waarvan het veiligheidsventiel in werking treedt door de hitte. Dat meldt het crisiscentrum van het provinciebestuur van Waals-Brabant. De brandweer raadt houders van een lpg-tank aan het reservoir met een parasol of een tongewelf te beschermen. Als de veiligheidsklep in werking treedt, moet de tank afgekoeld worden door er een vochtig laken over te leggen in afwachting van de komst van de hulpdiensten.