Derde concurrent voor Amerikaanse tankvliegtuigen

De kleine Amerikaanse onderneming US Aerospace heeft gezegd dat ze, met steun van de Russisch-Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov, een offerte zal indienen voor bevoorradingsvliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht. Het bedrijf gaat daarmee de concurrentie aan met Boeing en Airbus.

"We dienen vandaag een voorstel in voor een model" van een bevoorradingsvliegtuig, zei een lid van de raad van bestuur van US Aerospace, Chuck Arnold, in een aan het Franse persbureau AFP gerichte e-mail. De onderneming, die met ernstige financiële moeilijkheden kampt, had op 2 juli aangekondigd dat ze samen met Antonov een gooi zou doen, maar de Russisch-Oekraïense vliegtuigbouwer bevestigde nooit de samenwerking.

Terwijl Boeing en Airbus elk dossiers van meer dan 8.000 pagina's indienden, gaf US Aerospace aan AFP een beknopte beschrijving van een vijftiental pagina's van het voorgestelde toestel. Boeing en Airbus gaan al voor de derde keer in minder dan 10 jaar tijd de strijd aan voor het contract, dat geschat wordt op 35 à 40 miljard dollar.

De AN-112KC moet "modern" zijn, van een "gemiddelde" afmeting, en gebouwd uit ongelijksoortige materialen. Het toestel moet zestig jaar meegaan.

De luchtmacht kon twee uur voor de deadline zou vervallen, niet bevestigen dat ze het voorstel had gekregen. Half november moet ze haar keuze bekendmaken.