Een vreemd schouwspel op Cactus in Brugge

Het Cactusfestival in Brugge is geopend onder een stralend zonnetje en tropische temperaturen. Toch is het niet dat wat de festivalgangers zullen onthouden. Vanavond was er een "vreemd schouwspel": Regina Spektor (foto) barstte de hele tijd in tranen uit. Ook bij opener I Am Kloot was er iets vreemds aan de hand. De ballades werden zonder drums gespeeld.

Vanavond was het afwachten wat Regina Spektor zou doen. De Russische verloor drie dagen geleden haar cellist Daniel Cho. Hij verdronk juist voor een optreden op het Montreux Jazz Festival (Zwitserland). Spektor trad nog op in Zwitserland maar barstte in tranen uit en moest verschillende keren onderbreken.

Ook aan het Minnewaterpark herhaalde zich dat scenario. "Als ze niet zingt, huilt ze. VRESELIJK", zag Floris Daelemans voor Radio 1. Ook het publiek stond er wat beduusd bij.

Cactus opende dit jaar met een nobele onbekende, I Am Kloot (foto). De Britse band heeft een nieuwe plaat uit, maar slaagt er niet in door te breken. De set in Brugge verliep ook niet vlekkeloos, want I Am Kloot kampte met technische problemen. 

"De drums vielen nagenoeg uit elkaar waardoor de ballades zonder drums werden gespeeld, en de set wat op zijn gat viel", vond Daelemans. De ietwat rustige opening maakte daarna plaats voor Waals geweld met Ghinzu. Maar het publiek was vooral enthousiast bij Absynthe Minded dat zijn set opbouwde naar "Envoi".

David Gray mocht de eerste dag afsluiten. Hij speelde veel nieuw werk, maar  ook zijn grote hit "The one I love".