Ongerustheid over persoonlijk assistentiebudget

Ouders van kinderen met een mentale handicap hebben vandaag actiegevoerd in Brussel. Ze vrezen dat minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) het persoonlijk assistentiebudget wil beperken in plaats van uitbreiden.

In Vlaanderen hebben momenteel zo'n 2.000 kinderen en volwassenen met een mentale of fysieke handicap een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Met dat geld kunnen ze zelf assistenten inhuren, waardoor ze zo goed als mogelijk zelfstandig kunnen leven, thuis kunnen blijven wonen en niet naar een instelling moeten.

Ouders van kinderen met zo'n PAB zijn ongerust dat minister van Welzijn Vandeurzen het PAB wil beperken of zelfs afschaffen. De minister heeft daar de voorbije maanden al verschillende voorstellen over gedaan. Mensen met een handicap zouden bijvoorbeeld niet meer zelf kunnen kiezen wie hen helpt.

"Op het moment dat men mij verplicht mijn assistent te gaan inkopen bij een voorziening, wordt het veel moeilijker om zelf te kiezen wie ik wil, wanneer die komt en wat die persoon mag doen in mijn huis", legt Koenraad Depauw van de Vereniging voor mensen met een PAB uit. "Dat wordt veel moeilijker want ik moet altijd verantwoording afleggen aan die voorziening."

Minister Vandeurzen zocht de betogers op en probeerde hen gerust te stellen. "Het zal nog steeds mogelijk zijn dat ouders zelf als werkgever van die assistent optreden. De piste dat je alleen een assistent via een tussenpersoon kunt engageren, ligt niet meer op de tafel." Vandeurzen benadrukte dat de hervormingsplannen nog niet klaar zijn. Hij garandeert in ieder geval dat er de komende jaren meer geld naar het PAB zal gaan en zeker niet minder.

Meest gelezen