Roetfilter voortaan 100% terugbetaald

Wie een roetfilter plaatst op zijn oude dieselwagen, kan die voortaan voor 100% terugbetaald krijgen. Voor wie eerder al een roetfilter liet plaatsen, en op slechts 80% terugbetaling kon rekenen, komt er een bijpassing. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

De Vlaamse premie voor het plaatsen van een roetfilter werd ingevoerd in het voorjaar van 2009. Tot nog toe kregen aanvragers de kostprijs van de filter voor hun dieselwagen voor 80% terugbetaald. Voortaan wordt dat 100%, met een maximum van 600 euro. De Vlaamse regering heeft hiervoor in 2010 2,9 miljoen euro vrijgemaakt.

"Het optrekken van de terugbetaling moet nog meer mensen met een vervuilende dieselwagen over de streep trekken", aldus de woordvoerder van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Er komen ook meer wagens in aanmerking voor een roetfilterpremie. Tot nog toe konden enkel eigenaars van een Euro 3-dieselwagen een premie-aanvraag indienen. Dat wordt nu uitgebreid naar Euro 4-wagens. En terwijl tot voor kort enkel wagens in eigendom van personen in aanmerking kwamen, kunnen vanaf nu ook beheerders van bedrijfswagens en leasingwagens een aanvraag doen.

Ook de garagist die de installatie uitvoert, kan voortaan een Vlaamse premie van 50 euro bekomen. De bedoeling is dat de garagehouders gestimuleerd worden in het informeren van klanten. In het najaar worden informatiecampagnes opgezet voor de burgers en via de federatie van garagisten. Meer informatie over de roetfilterpremie is te vinden op http://roetfilters.lne.be.