Vlaamse regering stopt subsidies Raamtheater

De Vlaamse regering heeft de subsidiëring van het Raamtheater stopgezet. Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) stelt dat het theatergezelschap het beleidsplan, waarvoor het door de vorige regering een meerjarige erkenning (2010-2012) kreeg, niet uitvoert. Het Raamtheater spreekt van een kaakslag.

Eind maart namen Steven De Lelie en Tim Luyten de leiding over van het Raamtheater, toen Tom Van Bauwel (foto) aan de kant werd gezet. Van Bauwel had sinds april 2008 de artistieke leiding van het Raamtheater. Hij veranderde de naam in BAFF, werkte met nieuwe acteurs en wijzigde de koers.

De nieuwe directie van het Raamtheater diende op 11 mei een geactualiseerd actieplan in. Gemotiveerde aanpassingen aan de plannen zijn namelijk mogelijk. Maar Schauvliege vindt niet dat de aanpassingen zich verhouden tot het goedgekeurde meerjarige beleidsplan.

"In het geval van het Raamtheater wijzigde men na amper drie maanden van koers, waarbij men zich ook afzet tegen de oorspronkelijke én door de regering goedgekeurde plannen", aldus Schauvliege.

Daarenboven heeft het Raamtheater ook nog niet de jaarrekening van 2009 ingediend, wat voor 31 maart moest gebeuren. Schauvliege benadrukt dat haar beslissing niet gebaseerd is op artistieke keuzes.

De directie van het Raamtheater is verontwaardigd. Steven De Lelie noemt de argumenten van de minister "op zijn minst bedenkelijk".