Wegdek op Brusselse Ring komt omhoog door hitte

Door de aanhoudende hitte is het wegdek op de Ring rond Brussel in Zaventem omhooggekomen. In de provincies Antwerpen en Limburg zijn de alarmfases afgekondigd. De brandtorens op de heide zijn permanent bemand en de brandweer houdt zich paraat. Ook het waterpeil nadert stilaan een kritiek punt.

De federale politie meldt dat er problemen zijn op de Ring rond Brussel. Op de Binnenring ter hoogte van Zaventem is het wegdek door de hitte omhooggekomen.

Alarmfases in Limburg en Antwerpen

"Fase rood is al een tweetal weken van kracht in Limburg, maar door de aanhoudende droogte en de tropische hitte werd donderdag besloten om alle open vuren in de Limburgse natuurgebieden te verbieden", zegt Bert Vanholen van het Agentschap voor Natuur en Bos Limburg. "Alle burgemeesters werden op de hoogte gesteld dat bijvoorbeeld jeugdbewegingen die op kamp zijn geen kampvuur meer mogen maken."

Alarmfase rood legt op dat alle brandtorens in de natuurgebieden en op de heide permanent bemand moeten zijn. De boswachters doen extra rondes en een helikopter is standby.

In de provincie Antwerpen werd donderdag beslist om over te gaan op alarmfase oranje. "De heide vormt het grootste risico in onze provincie", zegt Guy Heutz van Natuur en Bos Antwerpen. "De brandweer verkeert in hoge staat van alertheid."

In het natuurgebied Groot Schietveld was er deze week al een klein brandje, maar dat was volgens Heutz snel onder controle. "Als we dit weekend de voorspelde onweders krijgen, zullen we mogelijk opnieuw kunnen overgaan op fase geel", aldus Heutz.

Waterpeil nadert kritiek punt

Door de droogte is het waterpeil op het Kanaal Gent-Oostende en de ringvaart rond Gent stilaan tot een kritiek punt gedaald. Als het in de komende uren of morgen niet regent, overweegt de administratie waterwegen de pleziervaartuigen gegroepeerd door de sluizen te laten gaan.

Op de Kempische Kanalen en aan enkele sluizen op het Albertkanaal moeten de schepen nu al wachten op andere schepen om door de sluizen te gaan. Maar als de droogte blijft aanhouden, worden er mogelijk nog strengere maatregelen genomen.

Ook landbouw vraagt om hulp

Ook de landbouw vraagt hulp. Door de aanhoudende hitte en droogte is de groei van veel gewassen in gevaar. Zo zijn er tot de helft minder vroege aardappelen. Ook maïs en tarwe lijden onder de droogte.

In Heverlee moest bioboer Tom Troonbeeckx de hulp inroepen van de brandweer om water aangeleverd te krijgen. "Het is van 3 mei geleden dat er hier nog een noemenswaardige bui was", aldus Tom Troonbeeckx.

Ook de melkproductie lijdt onder de droogte. Het gras op de weiden sterft af en daarom moeten de boeren hun koeien bijvoederen met wintervoer. De Boerenbond vraagt om de koeien te mogen laten grazen op maaivelden: "We vragen aan de verantwoordelijke ministers om de koeien te mogen laten grazen op de velden waar er gras en klaver geteeld wordt om te maaien", zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond.