"Aalsterse vlaai is iets om fier op te zijn"

Vanaf heden is de Aalsterse vlaai door de VLAM erkend als Vlaams streekproduct. In de Ajuinenstad wordt dat gevierd met een tentoonstelling en een happening waarop 5.000 bakjes vlaai worden uitgedeeld. Maar wat is er nu zo uniek aan die Aalsterse vlaai?

Vlaaien zijn een populair kermisdessert in de streek tussen Gent en Aalst. De zoetigheid wordt niet alleen door bakkers gemaakt, maar ook heel wat huisvrouwen hebben zo hun eigen recept.

"De Aalsterse vlaai wordt al heel lang gemaakt", weet bakker Wim De Ridder. Aalst is dit jaar de stad van de smaak en hij is een van de vijf bakkers in de stad waar je de typische vlaai kan gaan proeven. "Het specifieke aan de Aalsterse vlaai is dat er mastellen (een soort sandwich, nvdr.) met kaneel in worden verwerkt", zegt De Ridder. Dat is heel wat anders dan de fruitvlaaien uit Limburg of Lier of de vlaaien uit de buurgemeenten van Aalst, waarin peperkoek wordt verwerkt.

Even proeven. De Aalsterse vlaai wordt verkocht in alumium bakjes en smaakt vrij zoet en zacht, met een "toets" kaneel. "Hij is op zijn best als hij een dag oud is", vertrouwt de bakkersvrouw me toe. Mijn "proefstuk" is vers gebakken en is best lekker. Als je van zoet houdt, tenminste.

Bakker De Ridder vindt het fijn dat de Aalsterse vlaai erkenning krijgt. "Het is iets om fier op te zijn. Mijn vader - ook een bakker - was hier ooit lid van de Vlaaiengilde",  zegt hij niet zonder enige  trots. "Bovendien is het goede promotie voor onze stad." Hoewel hij ook ander gebak in zijn winkel heeft, vindt hij dat de erkenning van de vlaai als streekproduct zijn bakkerij wat meer cachet geeft. De verkoop gaat trouwens in stijgende lijn en is volgens  De Ridder de laatste maanden ongeveer verdubbeld: "Per week verkoop ik er nu een honderdtal."

Maar hoe eet je vlaai? "Vlaai wordt in sneetjes gegeten", weet Wim De Ridder, "gewoon bij de boterham, ofwel bij de koffie. Je kan het hier ook in heel wat tearooms vinden." Hij hoopt dat de erkenning door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing de vlaai ook tot een succesnummer in de lokale horeca zal maken. 

Meer informatie over de Aalsterse vlaai vindt u hier.

Rik Arnoudt

lees ook