"Files minder zwaar dan in 2009"

De vakantie-uittocht naar het zuiden van Europa is minder zwaar verlopen dan vorig jaar. Dat zegt automobilistenorganisatie VAB. In Frankrijk was er sprake van 315 kilometer file op het drukste moment van de dag, tegen 605 kilometer vorig jaar.

In ons land is met het bouwverlof ook de uittocht naar het zuiden begonnen. Ook drommen Nederlandse vakantiegangers trekken vanaf vandaag zuidwaarts, en ook in enkele Duitse deelstaten begint vandaag de zomervakantie.

Op de wegen naar het zuiden was er vanmorgen heel wat fileleed, maar volgens de VAB stonden er toch beduidend minder files dan vorig jaar. De automobilistenvereniging telde vandaag 315 kilometer file, tegenover 605 kilometer vorig jaar. De files stonden vooral op de A10 tussen Parijs en Tours en verder richting Bordeaux. Ook in de Rhônevallei was het aanschuiven.

In Duitsland hebben de oostelijke deelstaten vakantie, maar die trekken veelal naar Oost-Europa op vakantie en minder naar het zuiden. Daardoor was de filelast in Zwitserland en Oostenrijk vandaag minder erg. Aan de Tauerntunnel moesten vakantiegangers wel rekening houden met een file van zo'n 13 kilometer, of drie uur wachttijd. Aan de Gotthardtunnel stond er zo'n 8 kilometer file.

In ons land vooral druk richting kust

In ons land was het vanmorgen vooral druk op de wegen naar de kust. In de buurt van Gent was het een tijdlang blokrijden. Daarnaast gebeurde op de E40 richting zee omstreeks 11 uur een ongeval in Sint-Denijs-Westrem, maar zonder zware gevolgen. Vanuit Jabbeke richting Frankrijk was er even sprake van sterk vertraagd verkeer.