"Het publiek gaat compleet uit zijn dak"

Op de uitverkochte tweede dag van het Cactusfestival in Brugge heeft Balkan Beat Box voor een eerste hoogtepunt gezorgd. "De handjes gingen al vaker op elkaar, maar het was de eerste keer dat het publiek compleet uit zijn dak ging", zegt Floris Daelemans van Radio 1.

De tropische tweede festivaldag in het Brugse Minnewaterpark werd op gang geschoten door de Belgische band Balthazar. De groep stond vorige week al op het podium van Rock Werchter en gisteren op Rock Zottegem.

Vroeg in de avond brachten voorzichtige regendruppels enige verkoeling, maar op het podium ging het er des te vuriger aan toe. Met een niet te stuiten energie liet Balkan Beat Box opzwepende balkanritmes los op het enthousiaste publiek. Aan het einde van de set maakte de groep het feestje compleet door enkele mensen op het podium te roepen.

Balkan Beat Box was de enige echte partyband van de dag. Later op de avond wordt het ritme teruggeschroefd, met K's Choice en Elvis Costello. K's Choice stelde zijn eerste album na de jarenlange split voor. "In zijn wederopstanding is K's Choice nog professioneler geworden, maar deze goed geoliede machine kun je geen rock and roll noemen", vindt Floris Daelemans.

Toch kreeg K's Choice, zelfs na het succes van Balkan Beat Box, het publiek meteen mee. "Een heel gezellig publiek", vond Sarah Bettens. "Ze hadden er zin in, ze waren al "gechambreerd"".

Elvis Costello bracht een band van oude country-iconen samen, onder wie Jerry Douglas, een van de beste slidegitaristen ter wereld. Ze brachten rootsversies van Costello's vertrouwde nummers.

Het Cactusfestival wordt vanavond laat afgesloten door Jamie Lidell, die ongetwijfeld nog garant zal staan voor funky grooves.

Jamie Lidell van Werchter naar Brugge

De Britse soulzanger Jamie Lidell staat vandaag twee keer op het podium in ons land. Deze namiddag heeft hij het publiek van Werchter Boutique opgewarmd voor  de komst van Prince, vanavond gaat hij naar Brugge om daar Cactus af te sluiten.

"Brugge mag zich opmaken voor een feestje", verwacht Dirk Blancke van Radio 1, die Lidell vanmiddag al aan het werk zag op de wei in Werchter. "Hij had de ondankbare taak om het publiek dat geleidelijk binnendruppelde op te warmen, maar hij heeft dat meer dan behoorlijk gedaan.

De wei was te groot om zijn funky muziek echt goed tot zijn recht te doen komen, en de klank was wat kaal, maar Lidell deed alle moeite van de wereld om de mensen aan het dansen te krijgen". Zijn hit "Another day" werd in elk geval meegezongen door duizenden mensen.