"Wilden spionnen al ruilen voor we ze oppakten"

Het Witte Huis heeft tekst en uitleg gegeven over de grootste spionnenruil sinds de Koude Oorlog, die gisteren plaatsvond. Blijkbaar was een ruil van spionnen met Rusland al de bedoeling twee weken voor de tien Russen werden opgepakt.

Eind juni pakte de Amerikaanse politie tien Russische spionnen op in New York. Twee weken eerder al werd Amerikaans president Barack Obama door de inlichtingendiensten op de hoogte gebracht van de hele handel en wandel van de spionnen.

Dat is tien dagen voor Obama (foto, rechts) in New York een afspraak had met de Russische president Dimitri Medvedev (foto, links). Drie dagen na die ontmoeting werden de spionnen opgepakt.

Hoewel het Witte Huis nu zegt dat een spionnenruil al voor de ontmoeting de bedoeling was, ontkent het in alle toonaarden dat Obama en Medvedev de ruil al beklonken hebben tijdens hun gesprek. Nochtans zou dat kunnen verklaren hoe de deal over de ruil zo snel beklonken was, zonder dat de relaties tussen Washington en Moskou verder verzuurden.

Zo neemt het intrigrerende verhaal in ware Koude Oorlogstijl nog vreemdere proporties aan. Want het Witte Huis zegt ook dat het al langer zocht naar een manier om de vier Amerikanen die in een Russische gevangenis zaten, en gisteren werden geruild voor de tien Russen, vrij te krijgen.