Belgen vergeten pincode van identiteitskaart

Dit jaar hebben al meer dan 90.000 Belgen een nieuwe pincode aangevraagd voor hun elektronische identiteitskaart. Dat staat in de krant het Nieuwsblad op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De pincode is nodig om een adreswijziging te laten doorvoeren of om via Tax-on-web een belastingaangifte te doen. De laatste weken kreeg de helpdesk dan ook opvallend meer vragen voor een nieuwe code.

"We zitten aan een gemiddelde van 3.500 per week en in de weken voor de aangifte stijgt dat naar 5.000 per week", zegt helpdeskmanager Patrick Rammelaere.

Bij een elektronische identiteitskaart horen een pukcode en een pincode. Als u uw pukcode nog kent of hebt, kunt u bij het gemeentebestuur in geen tijd een nieuwe pincode krijgen. Maar wie ook zijn pukcode kwijt is, moet ook die opnieuw aanvragen.

Tot juni 2009 kon dat niet en moest u een compleet nieuwe identiteitskaart laten maken. Dat kostte 17 euro. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guido Depadt (Open VLD) vond dat niet kunnen en besliste dat het aanvragen van de nieuwe codes makkelijker en gratis moest worden.