BP doet nieuwe poging om olielek te dichten

Oliemaatschappij BP doet dit weekend een nieuwe poging om het lek in de oliebron in de Golf van Mexico volledig te dichten. Als dat lukt zou er volgende week geen druppel olie meer mogen weglekken in zee.

British Petroleum gaat twee dingen doen dit weekend. Het belangrijkste is een nieuwe trechter plaatsen op de lekkende bron. De vorige trechter vangt niet alle olie op, er stroomt nog altijd veel in zee. De nieuwe kap moet nauwer aansluiten en vrijwel alle olie wegsluizen.

Bovendien stuurt BP nog een extra schip naar de Golf, één dat bijna vier miljoen liter per dag kan opzuigen. Dat alles moet het lekken volledig stoppen. Volgens een commandant van de kustwacht is het een kwestie van enkele dagen.

BP is optimistisch over de slaagkansen van de operatie. Toch is het niet zonder risico. Tijdens de wissel van de trechters zal alle olie weer in zee stromen. En als de tweede trechter niet bevestigd raakt, is het weer helemaal terug naar af.