Europese Unie richt zijn pijlen op Electrabel

De Europese Commissie onderzoekt het akkoord tussen Electrabel en de Belgische overheid over het langer openhouden van de kerncentrales. De Commissie gaat na of de overeenkomst geen verboden staatssteun bevat, zo schrijft De Tijd.

Het onderzoek komt er na een klacht van de groene stroomproducenten Electrawinds en Eneco. Die vinden dat de overeenkomst Electrabel te machtig maakt op de Belgische markt.

In ruil voor het openhouden van de kerncentrales betaalt Electrabel jaarlijks 250 miljoen euro aan de Belgische schatkist. Dat is volgens de andere producenten veel minder dan de winsten die Electrabel daardoor maakt.

De Europese Commissie onderzoekt nu of de overeenkomst geen verboden staatssteun bevat, en of Electrabel zijn machtspositie misbruikt.

In oktober 2009 sloot de Belgische overheid een deal met de Franse energiereus GDF Suez over diens Belgische poot Electrabel. Huidig Europees president Herman Van Rompuy was toen nog Belgisch premier.

lees ook