Miljoen Catalanen betogen voor autonomie

In Barcelona hebben meer dan een miljoen mensen betoogd voor meer zelfbestuur voor Catalonië. De regio heeft al vergaande autonomie, maar die werd onlangs in vraag gesteld door enkele beslissingen van het Spaanse Grondwettelijk Hof.

De manifestanten trokken met rood-geel gestreepte Catalaanse vlaggen door de straten van Barcelona. Ze droegen slogans als "Wij zijn een natie, we beslissen zelf".

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, heeft al 4 jaar een vergaande vorm van zelfbestuur. Maar enkele beslissingen van het Grondwettelijk Hof dreigen daar een einde aan te maken. Zo mag Catalonië zich geen natie noemen, zegt het hof, omdat in de Spaanse grondwet alleen Spanje als natie vermeld staat. De Catalaanse taal zou geen voorkeursbehandeling meer krijgen en ook op juridisch vlak zou de regio moeten inbinden.

Meer dan 1.000 verenigingen namen deel aan de manifestatie, ook de meeste plaatselijke politieke partijen. In de herfst zijn er parlementsverkiezingen in Catalonië.