Ook rest van Europa kreunt onder de hitte

Niet alleen ons land, maar heel Europa kreunt onder de hitte. In Spanje heeft de hitte al drie levens geëist. Van Groot-Brittannië tot Rusland is het zoeken naar verkoeling.

De drie doden vielen in het zuidoosten van Spanje. Daar worden momenteel temperaturen genoteerd van bijna 40 graden in de schaduw (foto boven: fonteinen in Madrid maken de hitte draaglijk).

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen "enkele honderden overlijdens" vastgesteld die mogelijk gelieerd zijn aan de hittegolf in het land.  "De bevolking wordt gevraagd om te waken over de personen uit hun entourage, familie en vrienden, na een stijging van de overlijdens door de aanhoudende warmte", aldus het ministerie van Gezondheid in een persbericht.

Ook in Rusland en Polen is het met temperaturen boven de 30 graden, erg warm (kleine foto: Moskovieten zoeken verkoeling in een van de fonteinen). Ook daar wordt de mensen aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven en veel water te drinken. 

Tot 50 graden in Saudische hoofdstad

De Saudische hoofdstad Riyad wordt geteisterd door extreem hoge temperaturen. De plaatselijke autoriteiten verklaarden woensdag dat de temperatuur in het oosten en in het centrum van het land de komende dagen kan oplopen tot 50 graden. In de volle zon kan het zelfs 70 tot 80 graden worden. In de woestijnstad Buraida, ten noorden van Riyad, werd woensdag al 45 graden in de schaduw gemeten. De toeristenmetropool Dubai kent gelijkaardige temperaturen.