Op weg naar de eerste officiële hittegolf

Als het morgen opnieuw 25 graden wordt in Ukkel, wat zo goed als zeker is, is de eerste hittegolf van dit jaar een feit. Intussen is ook voor de tweede dag op rij de Europese alarmdrempel voor ozon overschreden. Dat gebeurde in Schoten.

Officieel is er sprake van een hittegolf als het in Ukkel vijf opeenvolgende dagen warmer is dan 25 graden. Drie dagen moet de 30 graden worden gehaald of overschreden. Dat is al gebeurd, zodat het morgen in Ukkel alleen nog 25 graden moet worden. Het is zo goed als zeker dat dat gehaald wordt.

Voor de tweede dag op rij is de Europese alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Zaterdag werd in Schoten 244 microgram gemeten, vrijdag in  Destelbergen 241. Bij een overschrijding van de alarmdrempel krijgt iedereen de raad om geen zware inspanningen te leveren tussen 12 en 20 uur in de buitenlucht.

Daarnaast is in zeven meetstations, Borgerhout, Mechelen, Aarschot, Walshoutem, Hasselt, Bree en Gellik, de waarschuwingsdrempel van
180 microgram overschreden. Als dat gebeurt, krijgen kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen van de luchtwegen de raad geen zware inspanningen te doen en eventueel binnen te blijven. In huis liggen de ozonwaarden namelijk zowat de helft lager dan buiten.