Protestactie horeca tijdens Gentse Feesten

Ho.Re.Ca Vlaanderen, de beroepsvereniging van de horecasector in Vlaanderen, gaat met affiches protesteren tegen de verdubbeling van de terrastaks die het Gentse stadsbestuur oplegt tijdens de Gentse Feesten.

De boodschap op de affiches is duidelijk: "Terrastaks maal twee, bedankt hé Stad Gent". "Het gaat eigenlijk om een ludieke actie", zegt Patrick De Bouw, voorzitter van de afdeling Gent-Leiestreek. "We willen zo druk zetten op het stadsbestuur om bij een volgende beslissing over hogere taksen ook de sector te raadplegen."

"We hebben normaal gezien goede contacten met de stad, maar tegen deze beslissing, in algemene crisistijd, kwamen onze leden massaal in opstand. De terrastaks werd zeer snel ingevoerd en dit nadat de meeste uitbaters hun aanvraag al hadden ingediend", klinkt het.

De verdubbeling van de taks geldt alleen voor horecazaken die normaal geen terras hebben of tijdens de Feesten hun terras uitbreiden. Uitbaters die geen extra ruimte innemen, moeten niet meer betalen. Volgens de Gentse schepen van Cultuur en Feesten Lieven Decaluwe (Pro Gent), gaat het om een zeer redelijke maatregel en dateert de laatste verhoging van 2003.

Hij wijst er ook op dat de opbrengsten integraal worden geïnvesteerd in de organisatie van de Feesten van volgend jaar. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen om de Feesten gratis te houden", aldus Decaluwe