Steeds meer Belgen hebben een vrij beroep

Het aantal mensen met een vrij beroep zoals dokter, advocaat of notaris, is de afgelopen 10 jaar in ons land met meer dan de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van Vrije en Intellectuele Beroepen (FIVB).

Een kwart van alle zelfstandigen in ons land heeft een vrij beroep, zoals notaris of apotheker. Dat zijn 230.000 Belgen.

"Vrije beroepen zijn populair omdat ze minder de gevolgen van de slechte economie voelen", zegt Jan Sap van de FVIB. "Crisis of geen crisis, mensen hebben altijd wel een arts of een advocaat nodig." Terwijl het aantal zelfstandigen de afgelopen jaren daalde door de economische crisis, zat het aantal mensen met een vrij beroep nog steeds in stijgende lijn.

Door de bank genomen is iemand met een vrij beroep een man en woont hij in Vlaanderen, zo blijkt uit de cijfers van de FVIB. Toch is er ook een vervrouwelijking. Er zijn nu 70 procent meer vrouwen met een vrij beroep dan 10 jaar geleden.