Vaart Libisch hulpschip toch naar Gaza?

Er is onduidelijkheid over de bestemming van een Libisch schip dat met hulpgoederen op weg is naar de Gazastrook. Israël had gezegd dat na diplomatiek overleg het vrachtschip zijn koers veranderd heeft. De organisatoren van de missie ontkennen dat.

Het schip zou nu naar Egypte varen, na een bizar akkoord met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman.

Het schip, de Amalthea (foto), is vandaag met voedingswaren en geneesmiddelen naar de Gazastrook vertrokken. De liefdadigheidsorganisatie van de zoon van de Libische president Moe'ammar al- Khaddafi is de initiatiefnemer van de actie. De organisatie ontkent echter dat het schip naar Egypte zou varen en zegt dat het nog steeds de bedoeling is de Israëlische blokkade van  Gaza te doorbreken.

Volgens Israël had de extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Lieberman, na druk overleg met zijn Griekse en Moldavische ambtgenoten verkregen dat het schip zijn koers zou wijzigen. Het schip vaart onder Moldavische vlag.

Wat het verhaal bizar maakt, is dat Lieberman van Moldavische oorsprong is. Iets wat de zoon van Khadaffi toch moet geweten hebben toen hij het Moldavische schip huurde om er hulpgoederen mee naar Gaza te verschepen.

Israël had er eerder bij de Verenigde Naties op aangedrongen om het vrachtschip tegen te houden. Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft Gabriela Shalev, de Israëlische ambassadrice bij de VN, een dreigende brief geschreven naar secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Israël heeft een blokkade van de Palestijnse Gazastrook ingesteld sinds de militante organisatie Hamas er aan de macht kwam. Eind mei heeft de Israëlische marine nog een pro-Palestijnse zeevloot geënterd, toen die de blokkade probeerde te doorbreken. Daarbij kwamen negen Turken om het leven.