Zuid-Afrika ontzet over werk met dode Mandela

De Zuid-Afrikaanse politieke wereld is verontwaardigd over een schilderij waarop een dode Nelson Mandela te zien is. "Het ANC is geschokt en veroordeelt het schilderij", zegt Mandela's partij.

Kunstenaar Yuill Damaso liet zich voor zijn schilderij inspireren door "De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp" van Rembrandt. Het werk, dat te zien is in een galerie in Johannesburg, toont Mandela op een autopsietafel, terwijl bekende Zuid-Afrikaanse politici toekijken.

Damaso noemt zijn schilderij een eerbetoon aan Mandela, maar de leden van het ANC, de partij van de voormalige president, vinden dat onzin. "Het getuigt van slechte smaak, is onrespectvol en het is een belediging voor de waarden van onze maatschappij", zeggen ze. Voor veel Afrikanen is het tonen van een dode een teken van tovenarij.

"Het schilderij toont het vlees en de botten van Mandela, wat bewijst dat hij een mens is, zoals iedereen", verdedigt Damaso zijn kunstwerk. "Hij heeft grote dingen gerealiseerd, hij heeft een grote nationale en internationale invloed, maar het werk herinnert ons eraan dat hij een man van vlees en bloed is."