"Minister kwam niet tussenbeide in dossier"

De Franse minister Eric Woerth is niet tussenbeide gekomen in het fiscaal dossier van de miljardaire Liliane Bettencourt, de erfgename van het fortuin van L'Oreal. Dat blijkt uit een rapport van de Franse inspectie van Financiën. De oppositie reageert kritisch.

Volgens het rapport is Woerth, toen hij nog minister van Begroting was, nooit bij zijn diensten tussengekomen om een beslissing of een controle te vragen of te verhinderen ten aanzien van mevrouw Bettencourt (kleine foto).

Woerth ligt al enkele weken onder vuur in het dossier. Zijn echtgenote, Florence Woerth, was immers één van de medebeheerders van het fortuin van Bettencourt. In 2008 zou zij een diner hebben geregeld tussen haar man en Bettencourt, die twee maanden later plots 30 miljoen euro terugkreeg van de fiscus.

Oppositie kritisch

De linkse oppositie reageerde kritisch op het rapport. "Het is niet onwaarschijnlijk dat de inspectie geen enkel belastend document aantreft", aldus een PS'er, maar volgens hem kunnen er wel mondelinge interventies zijn geweest. Ook het feit dat de inspectiediensten afhangen van de minister van Financiën doet twijfels rijzen over de onafhankelijkheid van het onderzoek.

In het dossier ligt ook president Nicolas Sarkozy onder vuur. Hem wordt verweten dat hij bij zijn presidentscampagne illegale schenkingen zou hebben ontvangen van de L'Oreal-erfgename. Sarkozy gaat maandagavond een verklaring afleggen voor de tv-camera's.