Boeing moet zijn cockpitvensters laten nakijken

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing moet bij zo'n 1.200 toestellen controleren of de cockpitvensters niet defect zijn. Dat besliste de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, Federal Aviation Administration (FAA), na verschillende incidenten in de afgelopen decennia.

Het gaat om de Boeings 757, 767 en 777, waarmee vooral Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen. In totaal zullen dus wereldwijd 1.200 van de 2.619 actieve Boeingtoestellen moeten worden gecontroleerd.

Mogelijk ligt een slecht elektrisch contact aan de basis. Het elektrische systeem moet verhinderen dat er ijsvorming ontstaat op de ruiten in de cockpit. Bij enkele incidenten was rook ontstaan in de cockpit. Ruiten met mogelijke defecten zullen moeten worden vervangen.

Het meest recente incident dateert van mei van dit jaar, toen een Boeing van United Airlines een noodlanding moest maken op de luchthaven van Washington. Toen brak er brand uit in de cockpit.

De controles zullen in totaal zo'n 100.000 dollar kosten. Waarschijnlijk zullen de luchtvaartmaatschappijen moeten opdraaien voor die kosten.