Een pasje om recreatiedomeinen te betreden?

De directies van enkele recreatiedomeinen willen een speciale pas invoeren om de toegang tot de parken te controleren. Elke zomer zijn er in verschillende domeinen problemen met jongeren die amok maken. Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil het voorstel bekijken, maar stelt voorwaarden.

De directies willen een "recreatiepas" invoeren die bezoekers moeten voorleggen voor ze een park kunnen betreden. Wie zich misdraagt, riskeert uitsluiting.

"Ik geef toe dat het een ingrijpende maatregel is. Maar hij is nodig om het probleem van de overlast aan te pakken, want dat probleem keert jaar na jaar terug", zegt Jo Delvaeye, directeur van Recreatieoord Kluisbos in het Nieuwsblad op Zondag.

"Bovendien is het een eerlijk systeem, want er worden geen groepen geviseerd. Alleen de personen die zich misdragen worden ermee gestraft. Dat vind ik een veel betere aanpak dan algemene maatregelen, zoals het verbieden van bermuda's, om op die manier potentiële relschoppers buiten te houden."

Turtelboom: "Databank is nodig"

Minister Turtelboom (foto) wil het voorstel bekijken, maar benadrukt dat er dan ook een databank nodig is met amokmakers die niet meer in recreatiedomeinen binnen mogen.

"Zo'n systeem werkt alleen als er een databank met amokmakers wordt aangelegd. Die moet dan beheerd worden, zoals de voetbalbond dat doet voor het systeem van stadionverboden. Misschien kan Bloso of Toerisme Vlaanderen die taak op zich nemen", zegt ze in Het Nieuwsblad op Zondag.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) zegt bereid te zijn met de eigenaars in overleg te treden over het idee van de recreatiepas.