Herdenking van massamoord in Srebrenica

In de Bosnische stad Srebrenica is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de massamoord op 8.000 moslims, precies 15 jaar geleden. De plechtigheid werd bijgewoond door ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Ook de Servische president Boris Tadic was erbij, als gebaar van verzoening tussen Serviërs en Bosnische moslims.

Op 11 juli 1995 drongen de milities van de Bosnische Serviërs de enclave binnen van Srebrenica, waar duizenden moslims de bescherming hadden gezocht van Nederlandse VN-blauwhelmen. Ze zonderden de mannen en tienerjongens af, voerden hen weg en doodden hen: zo'n 8.000 in totaal.

Het was de grootste massamoord op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog. Vandaag, 15 jaar later, werd dat drama herdacht in aanwezigheid van de Servische president Boris Tadic, die daarmee de hand wilde reiken naar de Bosnische moslims - van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, en van premier Leterme, in zijn rol van voorzitter van de Europese Unie. Daarna werden de stoffelijke resten van 775 slachtoffers van de massamoord opnieuw begraven.

Tienduizenden mensen waren bijeengekomen rond het herdenkingsmonument in Potocari. De Nederlandse ontslagnemende minister van Defensie Eimert van Middelkoop was er ook. Nederland wil zo de "politieke medeverantwoordelijkheid" uitdrukken. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de val van Srebrenica in 1995 niet voorkomen.

"Onaanvaardbaar dat Mladic nog vrij rondloopt"

Als huidig voorzitter van de Europese Unie gaf Yves Leterme ook een toespraak bij de herdenking. Daarin had hij lof voor de "historische verklaring" waarmee het Servische parlement het bloedbad in maart veroordeelde.

"Dit soort nationalisme, intolerantie, weigering met andere gemeenschappen samen te leven, kan nooit worden aanvaard of vergoelijkt", zei Leterme verder.

"Rechtbanken kunnen de doden niet terugbrengen, maar menselijke justitie kan de wonden helpen verzachten. Daarom is het onaanvaardbaar dat de meest verantwoordelijke bevelhebber, Ratko Mladic, nog steeds op vrije voeten is." Mladic was de militaire leider van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog in Bosnië. "Zijn plaats is niet in een schuilplaats, maar in Den Haag", zei Leterme.