Nederlanders zien zichzelf al als wereldkampioen

In de aanloop naar de WK-finale vanavond, bereikt de oranjegekte in Nederland een absoluut hoogtepunt. De zegezekere Nederlanders stellen alles in het werk om hun ploeg wereldkampioen te zien worden. Ze zijn zegezeker, zegt correspondent Joris van de Kerkhof.

Het scherm is 88 (achtentachtig!) vierkante meter. Dat moet ook wel, want anders kan je aan de andere kant van het plein helemaal niets zien. Dat doelpunt van Sneijder, die wereldredding van Stekelenburg en de beker in de handen van prins Willem Alexander die opeens midden op het veld staat.

Op het museumplein in Amsterdam is het grootste feest van Nederland tijdens de wedstrijd. Tijdens eerdere wedstrijden stonden er al tienduizenden mensen te kijken, in de halve finale waren het er zelfs tachtigduizend. Voor de finale van vandaag worden er meer dan honderdduizend verwacht.

Ook in Eindhoven, of in Utrecht, of in Leek, of...

Maar de Oranjefans kunnen ook in Eindhoven kijken, of in Utrecht, of in ’s-Hertogenbosch, of in Leek (Groningen) Overal in het land hangen schermen en bijna overal heeft dat in de aanloop naar de finale voor problemen gezorgd. Moet er wel bier geschonken worden, wat te doen als het feest uit de hand loopt, zoals na de halve finale in Drachten. Een kruispunt werd geblokkeerd, feestvierders liepen over auto’s heen en een bus werd belaagd.

In een dorp als Kerkdriel (iets ten noorden van ’s-Hertogenbosch) wordt uit angst voor ongeregeldheden geen scherm opgehangen op het grote plein. Andere gemeentes gingen pas na heel veel twijfel overstag.

Amsterdam is niet bang. Niet voor de finale en niet voor de huldiging. Wat de uitslag ook zal zijn, de huldiging is in de hoofdstad. Waarschijnlijk is er alleen een rondvaart door de grachten als Oranje wereldkampioen wordt, maar de huldiging is altijd op het Museumplein. Ook voor een vicewereldkampioen. Dinsdag worden er meer dan één miljoen mensen in de hoofdstad verwacht.

Bang voor pauseffect

In ’s-Hertogenbosch mogen maximaal 8.000 mensen op het plein bij de kathedraal. Maar in de cafés daaromheen kunnen ook nog heel veel mensen zitten. In het Brabants Dagblad zegt één van de cafébazen dat hij vreest voor het pauseffect.

Toen paus Johannes Paulus II ’s-Hertogenbosch bezocht in 1985 waren er waarschuwingen voor grote drukte. Daardoor, zo zegt de kroegbaas, viel de belangstelling tijdens het pausbezoek enorm tegen.

Oranje zal minder mensen tegenhouden dan de paus. Overal in het land zal het druk zijn. Maar de meeste mensen kijken toch voornamelijk thuis. Niet alleen, maar met vrienden. Het kijkcijferrecord wordt gegarandeerd gebroken. In Nederland wonen 16 miljoen mensen. De halve finale werd al door meer dan 12 miljoen Nederlanders bekeken.

Iedereen houdt van voetbal

Voetbalhaters hebben een probleem. Ze zouden bijvoorbeeld naar een concert kunnen gaan van André Rieu. Maar de aanvangstijd van dat concert is aangepast aan de finale. Overigens is de locatie het concert ook aangepast, in dit geval aan het weer.

Op het grote plein in Maastricht is het te warm, daarom treden de violist en zijn orkest in een hal van het MECC op. Ook de aanvangstijden van optredens tijdens het North Sea Jazzfestival in Rotterdam zijn aangepast.

Dat gebeurt eigenlijk bij alle festivals, maar ook bij familiefeestjes. Mijn neefjes bijvoorbeeld hadden beter een andere dag uit moeten kiezen voor het vieren van hun verjaardag. Toch nog gefeliciteerd Ot en Olle, een fijn feestje met oranje tompoezen en toeterende Afrikaanse blaastoeters toegewenst en wie weet komen er toch nog mensen. Het echte feest deze zondag… Nou ja, laat eerst de wedstrijd maar beginnen.

Joris van de Kerkhof