Oranje-fans druipen teleurgesteld af

In Amsterdam is de nederlaag van Oranje in de finale op het WK Voetbal op stilte onthaald. Er waren 180.000 Oranje-fans afgezakt naar de hoofdstad om de wedstrijd op grote schermen te bekijken maar een feest werd het niet.

Het Museumplein in Amsterdam was een grote oranje zee  en hoewel sommige mensen er al uren stonden te wachten op het begin van de wedstrijd, zat de sfeer er al goed in. Dat sloeg om toen de Spanjaard Iniesta in de 116e minuut scoorde voor Spanje en een aantal supporters begon al het plein te verlaten.

Na het eindsignaal bleef het stil op het plein en de Oranje-fans bleven verweesd zitten, sommigen met de handen voor het gelaat, anderen in tranen. Daarna begonnen de fans af te druipen, hoewel een aantal van hen verdwaasd op het plein achterbleven.

"Nu gaan we naar huis, en we vergeten dit", zei een vrouwelijk, geheel in oranje geklede supporter terwijl ze het plein verliet. Anderen waren best nog fier op hun team, dat toch maar opnieuw de finale had gehaald. Dinsdag wordt de Nederlansde ploeg ontvangen door de koningin en de regering in Den Haag en daarna wordt ze gehuldigd in Amsterdam. Een boottochtje op de grachten zit er evenwel niet in. Dat was wel gepland in het geval Nederland de finale gewonnen had.

Ook elders in Nederland werd de wedstrijd gevolgd op grote schermen. In Rotterdam kwamen er zo'n 24.000 fans kijken.