Rood-gele golf overspoelt Spaanse steden

In heel Spanje zijn zondagavond luidruchtige feesten en feestjes losgebarsten na de overwinning van het Spaanse team op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer in zijn geschiedenis dat Spanje wereldkampioen wordt.

Naar schatting 300.000 mensen bekeken in de hoofdstad Madrid  de wedstrijd op grote schermen in de boulevard Paseo de Recoletos. Na het eindsignaal barstte de rood-gele massa los in een groot feest. De vreugdekreten en vuvuzela's waren tot kilometers van het plein te horen.

Er werd vuurwerk afgevuurd en mensen verspreidden zich in de stad om overal feest te gaan vieren. Maandagavond worden de Spaanse spelers gehuldigd in Madrid. Veel mensen zullen zondag wellicht niet gaan slapen, maar gewoon door vieren tot maandagavond. Voor die officiële huldiging wordt overigens nog meer volk verwacht in Madrid.

Ook elders in Spanje, van Zaragoza in het noordoosten tot Sevilla in het zuidwesten, waren de marktpleinen van de steden gevuld met een feestende menigte. In Valencia bijvoorbeeld dromden duizenden mensen samen in de buurt van het stadion. Nog eens 10.000 mensen vierden de overwinning aan de haven.