Spanje wereldkampioen door "21 gram extra"?

In de Spaanse hoofdstad Madrid zullen tienduizenden fans de ontknoping van de WK-finale tussen Nederland en Spanje te volgen. En winnen zullen ze, dankzij die "21 gram extra". Dieter Bruneel volgt de "La Roja"-fans in Madrid.

Zestig jaar, zo lang is het geleden dat het grote voetballand Spanje nog een rol van betekenis speelde op een wereldkampioenschap voetbal. Het beste resultaat ooit voor de Spanjaarden was een vierde plaats op het WK in Brazilië in 1950.

Uruguay, die in de halve finales nog onderuitging tegen Nederland, pakte toen zijn tweede en voorlopig laatste titel. Meerdere keren trok “La Roja” als (top)favoriet naar het WK, maar keer op keer voetbalde Spanje zich van de ene ontgoocheling in de andere.

Spanje wist zich dit jaar voor de allereerste keer in zijn geschiedenis te plaatsen voor een WK-finale. Maar geen enkele Spanjaard die dat ongewoon vindt. 35 wedstrijden op rij zonder verlies en de Europese titel in 2008 zorgden er immers voor dat het vertrouwen in “La Roja” nooit groter was.

Al weken leeft Spanje naar de finale toe. In het straatbeeld zie je Spaanse vlaggetjes op het dak van taxi’s en andere wagens, bij heel wat winkelketens werd een speciale “La Roja-hoek” ingericht met Spaanse shirts, Spaanse vlaggen, Spaanse mokken, en zelfs echte Spaanse vuvuzelas en de kranten verdringen al het overige nieuws met tientallen extra pagina’s WK-nieuws.

Om een WK te winnen heb je iets extra’s nodig en in de Spaanse media wordt uitgerekend een Nederlander, Johan Cruijff (foto), gezien als de man die dat “extra’s” in het Spaanse voetbal bracht. Cruijff is de man die “het zaadje van de ziel” in het Spaanse voetbal gebracht heeft. Niet voor niets bestaat de kern van het Spaanse team uit het hart van de Catalaanse voetbalgrootheid FC Barcelona, waar Cruijff in een nog niet zo ver verleden het mooie weer maakte.

Het is overigens opvallend dat men desondanks in de meeste delen van Catalonië nog steeds vasthoudt aan de nationale elf van Catalonië en veel minder wakker ligt van de Spaanse nationale ploeg dan elders in het land.

De goed geoliede machine van de Duitsers, de klauwen van Argentinië, de trots van Uruguay, het mechanisme van de Nederlanders, … het is beeldspraak die de Spaanse media gebruiken om de identiteit van een team weer te geven. De Spaanse identiteit zou worden gevormd door 21 gram extra. 21 gram extra?

In 1907 legde wetenschapper Duran MacDougall stervende mensen op een weegschaal. Hij stelde vast dat op het ogenblik dat zij kwamen te overlijden, een gewichtsverlies van 21 gram optrad. Het verschil in gewicht zou alleen te verklaren zijn door de ziel die bij het sterven het lichaam verlaat.

Het omgekeerde proces zou zich hebben voorgedaan bij “La Roja”. Vanuit het zaadje van de ziel van Johan Cruijff heeft zich een legende ontwikkeld. Een legende die thuishoort tussen de grote voetbalmogendheden van onze planeet. Een legende die Spanje naar de wereldtitel zal stuwen en deze selección onsterfelijk zal maken.

Maar, wereldtitel of niet, maandagavond zal de Spaanse ploeg met gejuich worden onthaald op de Gran Via in Madrid. Vanuit een bus met open dak zullen de spelers de duizenden voetbalfans begroeten en de fans, zij zullen er alles aan doen om een glimp van die 21 gram extra op te vangen.

Dieter Bruneel