We kampen officieel met een hittegolf

Ons land kampt sinds deze voormiddag officieel met een hittegolf. Tussen 10 en 11 uur overschreed de temperatuur in Ukkel de 25 graden, wat nodig was om de aangekondigde hittegolf "officieel" te maken.

Officieel is er sprake van een hittegolf als het in Ukkel vijf opeenvolgende dagen warmer is dan 25 graden. Drie dagen moet de 30 graden worden gehaald of overschreden. Om van een hittegolf te mogen spreken, moest het vandaag in Ukkel minstens 25 graden worden. Tussen 10 en 11 uur werd die voorwaarde vervuld: om 10 uur was het in Ukkel 24,7 graden, om 11 uur werd al een temperatuur van 26,3 graden genoteerd.

Door de warmte is het wegdek omhoog gekomen op de E40 Luik-Brussel in de richting van Brussel. Daar zijn in Kortenberg twee rijstroken niet meer te gebruiken. Dat veroorzaakt verkeershinder.

Water in meren en vijvers van goede kwaliteit

Wie bij deze tropische temperaturen verkoeling zoekt, kan terecht op verschillende bewaakte zwemplaatsen. Aan de kust en in zo'n 40 meren en vijvers is het toegelaten om te zwemmen en is het water van goede kwaliteit. De Vlaamse Milieumaatschappij doet er regelmatig metingen en het water voldoet aan strenge normen.