17 mensen doodgeschoten op feest in Mexico

In Mexico hebben enkele leden van een drugsbende 17 mensen doodgeschoten op een feest in de openlucht. Een tiental anderen raakte gewond. Het drugsgeweld in Noord-Mexico loopt uit de hand.

Het feest vond plaats in een recreatiepark in Torreon in het noorden van Mexico. In die regio strijden drugsbendes voor de controle over de smokkelroutes naar de Verenigde Staten. Jaarlijks wordt voor zo'n 40 miljard dollar aan drugs over de grens naar de VS gesmokkeld. Bij de doden is ook de man die het feest had georganiseerd voor zijn verjaardag.

Volgens getuigen kwamen de mannen aan in een vijftal jeeps en schoten ze op alles wat bewoog. De Mexicaanse politie zegt dat er zo'n 200 kogels werden afgevuurd uit automatische geweren.

Geweld op openbare plaatsen om angst te zaaien

Volgens de politie is het toenemende geweld in de regio het gevolg van de strijd tussen het Golfokartel en het Los Zetas-kartel. Die zouden steeds vaker op feesten en openbare plaatsen mensen neerschieten, om zo angst te zaaien in de regio. Soms gooien de kartels granaten op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Een maand geleden kwamen 19 mensen om bij een gelijkaardige aanval op een afkickcentrum. De lijst met gewelddadige incidenten in Mexico is eindeloos.

Sinds september 2006 zijn in Mexico al 24.800 mensen omgekomen in het drugsgerelateerde geweld. In 2006 heeft president Felipe Calderón besloten om de oorlog te verklaren aan de drugskartels. Hij zet daarvoor 50.000 agenten in.

Zaterdag hebben drugsbendes ook de politie beschoten (kleine foto). Daarbij kwamen vier politieagenten om het leven. Het was een van de eerste keren in de drugsoorlog dat de bendes ook rechtstreeks de politie viseerden.