25 procent meer valse biljetten onderschept

Het aantal in beslag genomen valse eurobiljetten is in de eerste jaarhelft van 2010 met ruim 25 procent gestegen ten opzichte van de tweede jaarhelft van 2009. Toch blijft het aantal heel klein, benadrukt de Nationale Bank.

In België zijn naar schatting 442 miljoen eurobiljetten in omloop. In de eerste 6 maanden van 2010 werden 21.371 valse biljetten in beslag genomen, een toename van meer dan 25 procent ten opzichte van de laatste 6 maanden van 2009. Toen werden er 16.304 in beslag genomen.

Die stijging moet volgens de Nationale Bank echter in perspectief worden geplaatst. Het gaat nog steeds om maar 0,005 procent van het totale aantal in omloop zijnde biljetten, klinkt het.

Opvallend is wel dat de stijging in België ingaat tegen de Europese trend. Volgens de Europese Centrale Bank zijn er in de eerste 6 maanden van 2010 in de hele eurozone 13 procent minder valse biljetten in beslag genomen.

De helft van de in beslag genomen valse biljetten heeft een waarde van 50 euro. Ook de biljetten van 20 (36 procent) en 100 euro (8 procent) zijn populair bij valsemunters. Volgens de Nationale Bank is de kwaliteit van de valse biljetten echter "niet spectaculair goed", wat de ontdekking ervan makkelijk maakt.