“Heren van de pers, zonder u was dit niet mogelijk”

Vanmiddag heeft het Circus Vangheluwe zijn première gekregen op Batakamp, een van de vele evenementen tijdens de Gentse Feesten. Bij het gerecht, de politie en de pers was enige commotie ontstaan over het project. Volledig ten onrechte, zo bleek.

Kinderen niet groter dan 1,35 meter die een tent worden binnengelokt waar twee cabaretiers – Piet De Praitere en Gunter Lamoot - verkleed als bisschop hen zouden vermaken. Het deed bij velen de wenkbrauwen fronsen in deze tijden van pedofilieschandalen in de kerk, zeker omdat die onschuldige kindjes als het ware onder het kruis van een afbeelding van een in opspraak gekomen bisschop moesten. De arm der wet zou een oogje in het zeil houden, had het parket gewaarschuwd.

Vanmiddag hing er spanning in de lucht op Batakamp. Er was zowaar een hele persmeute neergestreken om in deze komkommertijd uitgebreid verslag te doen van een mogelijke politie-interventie om de ziel van het kind te vrijwaren. Het perslegioen versperde bijna de weg naar het dubieuze Circus Vangheluwe en moest tot enige discipline worden aangemaand: “Mensen van de pers, de kinderen hebben voorrang!”

En plots waren ze daar, in een zwarte limousine: de twee Monseigneurs die het jonge volkje kwamen vermaken (of zichzelf?). Met enige moeite baanden ze zich een weg doorheen de haag aan camera’s en fototoestellen, waarna ze in hun geheimzinnige tent verdwenen. Twee politieagenten in burger glipten mee naar binnen.

En de kinderen, hoor ik u al denken? Wel, die waren er ook. Alleen zij die kleiner waren dan 1,35 meter mochten binnen omdat alleen zij onder het kruis van de bisschop door konden. Nagelbijtende ouders en persmensen wachtten 20 tergende minuten lang, tot ze weer naar buiten kwamen. En wat hadden ze dan wel meegemaakt? De meeste kinderen lieten zich niet intimideren door de pers en hielden de lippen stevig op elkaar. Ze hadden een verklaring ondertekend waarin ze zich daartoe verbonden. Sommigen hielden zich echter niet aan de afspraak en praatten toch, maar de oogst was mager: ze hadden liedjes gezongen, een dansje gedaan, snoep gekregen, “en die twee meneren deden toch wel een beetje zot”.

“Dank u, dames en heren van de pers, zonder u was dit niet mogelijk geweest”, schertste een van de organisatoren. Of hoe een relatief onbekende organisatie erin slaagt op een wel erg efficiënte manier de aandacht te trekken en tegelijk publiek en pers aanzet tot enige zelfrelativering. Oh, en de politie? Die heb ik niet meer gezien…

Rik Arnoudt

"Niets strafbaars aan"

Het Gentse parket heeft intussen laten weten dat er geen strafbare inbreuken zijn vastgesteld bij de kindervoorstelling. "We hebben de makers ondervraagd en het scenario ingekeken, maar er is geen enkele inbreuk vastgesteld", zegt Annemie Serlippens. "Het gaat om fijn kindertheater, niets meer."

Over het waarom van de heisa is Serlippens formeel. "Wij hebben die hetze niet veroorzaakt. Het is onze taak om klachten te onderzoeken. Maar het werd ons duidelijk dat het gaat om een vorm van satire. En net als op carnavalsstoeten gaan parketten niet zomaar ingrijpen op de artistieke vrijheid van kunstenaars."