Alle masters samengebracht bij universiteiten

Alle opleidingen die leiden tot een academisch masterdiploma zullen worden samengebracht bij de universiteiten. Nu zitten sommige van die opleidingen nog bij de hogescholen, maar daar komt de volgende jaren verandering in.

Het hoger onderwijs in Vlaanderen gaat er binnenkort helemaal anders uitzien. De Vlaamse regering heeft beslist dat hogeschoolopleidingen van het lange type vanaf 2013-2014 naar de universiteiten verhuizen. "In de toekomst ga je naar de hogeschool voor professionele opleidingen. Als je een academische opleiding wil volgen, ga je naar de universiteit", zegt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

In zeven studiegebieden zullen de opleidingen van de hogescholen volwaardige universitaire opleidingen worden. Het gaat om architectuur, gezondheidszorg (kinesitherapie), industriële wetenschappen en technologie, biotechniek, productontwikkeling, toegepaste taalkunde (vertaler-tolk) en handelswetenschappen en bedrijfskunde.

"Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat we al die opleidingen gaan hergroeperen. Die kunnen fysiek perfect op een andere plaats gegeven worden", aldus Smet.

De integratie zal geleidelijk verlopen en zal zo'n tien jaar in beslag nemen. Het gaat om zo'n 21.000 studenten die nu die opleidingen volgen. De universiteiten zullen vanaf nu verantwoordelijk worden voor de diploma-uitreikingen, onderzoek en personeel en financiële middelen.

Voor het kunstonderwijs "schools of arts"

De nautische wetenschappen blijven in handen van de gespecialiseerde Hogere Zeevaartschool in Antwerpen en ook de opleidingen in muziek en podiumkunsten, en audiovisuele en beeldende kunst blijven in de hogescholen.

Voor het hoger kunstonderwijs worden binnen de hogescholen "schools of arts" ingericht, autonome structuren binnen de hogescholen met medebestuur van de universiteiten.