Bang van een prikje? Neem een pleister

Vaccinatie nodig, maar bang van die vreselijke naalden? Amerikaanse wetenschappers hebben de oplossing: de vaccinatiepleister. Voorlopig is hij nog toekomstmuziek, maar als hij er is, zal hij heel wat voordelen opleveren, niet het minst een effectievere inenting.
Een prototype met 36 naaldjes is nog kleiner dan een vingertop

Onderzoekers van de Emory University en het Georgia Institute of Technology hebben een pleister ontwikkeld die naalden bij vaccinatie overbodig zou kunnen maken. De pleister heeft honderden microscopische naaldjes (foto) van nog geen millimeter lang, die na contact met de bovenste huidlagen in de huid oplossen.

De Amerikaanse onderzoekers hebben de pleister getest op muizen en brachten de knaagdieren een griepvaccin in. Een eerste groep muizen kreeg de pleister toegediend, een tweede groep werd ingeënt met naalden en een derde groep kreeg een pleister zonder vaccin. De onderzoekers ondervonden dat de immuniteit van de muizen met de pleister effectiever was dan die bij de met naalden ingeënte muizen.

Pijnlijke naalden zouden binnen enkele jaren dus wel eens tot het verleden kunnen behoren. Volgens de wetenschappers hoeft er bij een griepvaccin namelijk niet diep in de huid ingeënt te worden, aangezien er net onder de huidoppervlakte immuuncellen aanwezig zijn.

Zelfbediening

Maar de pleister zou nog heel wat meer voordelen kunnen opleveren. Zo zou bij een pandemie de verspreiding van de vaccins op grote schaal heel wat eenvoudiger zijn. Mensen zouden zich via de pleister ook gemakkelijker zelf kunnen vaccineren. 

"We voorzien dat mensen de pleister met de post zouden kunnen ontvangen of in een apotheek kunnen ophalen en zich dan thuis zelf kunnen inenten", legt Sean Sullivan van het Georgia Institute of Technology uit aan de BBC.

Geen pijnlijke naalden meer, gemakkelijkere verspreiding en zelf inenten, alleen maar voordelen dus, besluiten de onderzoekers. Hoewel hun onderzoek alleen op het griepvaccin was gericht, hopen ze dat de technologie ook voor andere vaccins kan worden gebruikt.

Maar eerst moet de pleister nog getest worden op mensen, "binnen de komende paar jaar", hopen de Amerikaanse wetenschappers. Nog even op de tanden bijten dus...