Ex-dictator Bouterse wordt opnieuw president

In het Zuid-Amerikaanse land Suriname heeft het parlement voormalig dictator Desi Bouterse verkozen tot president. Bouterse moest eerder terechtstaan wegens drugshandel en schending van de mensenrechten.

In mei kreeg Bouterse nog onvoldoende stemmen, maar nu had hij genoeg parlementsleden achter zich. Een mensenrechtengroepering had nog opgeroepen om niet voor Bouterse te stemmen, maar zonder resultaat.

Bouterse was stafchef van het leger toen hij in 1980 door een staatsgreep aan de macht kwam. Twee jaar later liet hij vijftien opposanten vermoorden. Onder zijn regime werd Suriname ook een doorvoerland voor drugs van cocaïnekartels.

Na zijn bewind werd Bouterse in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de drugshandel. In eigen land werd hij ook schendingen van de mensenrechten verweten.