Flahaut en Pieters wellicht Kamer- en Senaatsvoorzitter

De PS'er André Flahaut en de N-VA'er Danny Pieters maken de meeste kans om voorzitter te worden van respectievelijk de Kamer en de Senaat. Hun namen worden het vaakst genoemd in de entourage van de preformateur.

De N-VA en de PS zouden over de twee sleutelfuncties al een voorlopig akkoord hebben bereikt. Volgens de wet moeten de Kamer en de Senaat morgen een nieuwe voorzitter aanwijzen. De eventuele aanwijzing van Flahaut (foto boven) en Pieters (foto links) zou echter voorlopig zijn. 

De functies zouden bij de komende regeringsonderhandelingen opnieuw op tafel gelegd worden tijdens de verdeling van de ministerportefeuilles en andere posten.

Over de rest van de formatiepogingen raakt voorlopig weinig bekend. Preformateur Elio Di Rupo zou erop aansturen om Ecolo aan Franstalige kant mee te krijgen en de liberalen van de MR buitenspel te zetten.

Voorlopig blijft onduidelijk wat Ecolo zal beslissen. De twee groene partijen Ecolo en Groen! vormen samen één fractie en willen liefst ook samen ofwel in de regering ofwel in de oppositie.