Geen rechtszaken meer in het Justitiepaleis?

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) roept architecten over de hele wereld op om een nieuwe bestemming te bedenken voor het Justitiepaleis aan het Poelaertplein in Brussel. Morgen zal de oproep gepubliceerd worden.

Het Justitiepaleis herbergt niet alleen verschillende rechtszalen en stapels dossiers. Het heeft ook een grote toeristische aantrekkingskracht. Maar veel toeristen en een goede beveiliging van het gebouw gaan niet meteen hand in hand. De afgelopen jaren is al verschillende keren ingebroken en al meermaals zijn er criminelen ontsnapt uit het gebouw. Daarom heeft Justitie al enkele rechtbanken naar een beter beveiligd gebouw verhuisd.

Minister De Clerck wil dat er nagedacht wordt over de bestemming van het gebouw en neemt het Belgisch voorzitterschap van de EU te baat om een wedstrijd voor architecten uit te schrijven. Het Justitiepaleis kan zijn huidige rechtelijke functie behouden, maar evengoed niet, of slechts gedeeltelijk.

"De Poelaertsite is een justitiesite", zegt De Clerck, "maar uit dat grote gebouw zijn al zeer veel rechtbanken verdwenen zonder dat men daar veel over gedebatteerd heeft. De rechtbank van eerste aanleg, de burgerlijke zaken, het parket, de vredegerechten, de politierechtbank. Alleen de correctionele zittingen die zeer beveiligd moeten zijn, blijven over en dit is nu precies de moeilijkst te organiseren zitting. Dus we moeten goed orde op zaken stellen en zeggen wat kan met dat gebouw, wat de mogelijkheden zijn."

Het gerechtsgebouw in Brussel dateert uit de 19e eeuw en is van de hand van architect Joseph Poelaert. Toen het ingehuldigd werd in 1883 was het Justitiepaleis met een lengte van 160 meter en een dwarsmeter van 150 meter het grootste gebouw van Europa. Het gebouw is opgetrokken op de Galgenberg, waar eeuwen geleden misdadigers werden opgehangen en als afschrikking bleven hangen. Een groot deel van de Marollenwijk moest ervoor wijken. Sinds 2001 is het Justitiepaleis een beschermd monument.