Laatste soldaat uit WOI is opnieuw begraven

In Fromelles zijn de overblijfselen van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, die meer dan 90 jaar in een vergeten massagraf lag, opnieuw begraven op een nieuw kerkhof. Daarmee hebben alle lichamen uit het massagraf hun laatste rustplaats gekregen.

In juli 1916 vielen in minder dan 24 uur in de Slag bij Fromelles in Frankrijk meer dan 5.500 Australische en 1.500 Britse slachtoffers. De slag was een afleiding voor het grotere offensief bij de Somme. Veel van de doden werden door de Duitsers in een massagraf begraven dat begroeid raakte en vergeten werd.

In 2008 ontdekte een amateurarcheoloog het massagraf en 249 stoffelijke resten werden opgegraven en opnieuw begraven op het nieuwe kerkhof in Fromelles. Nu is ook de laatste, onbekende, soldaat uit het massagraf overgebracht naar zijn definitieve laatste rustplaats en daarmee is het nieuwe militaire kerkhof officieel ingehuldigd.  Het is de eerste militaire begraafplaats sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog die in gebruik wordt genomen. 

Dat gebeurde met militaire eer en in aanwezigheid van de Britse prins Charles en zijn echtgenote Camilla, prins Edward van Kent, het hoofd van het Australische leger, de Franse staatssecretaris voor Defensie en de Oudstrijders.