Maak kennis met het Gentse Bal 1900

Gisteravond werd in Gent voor de 38e keer het Bal 1900 gehouden. Dit traditionele bal bouwt voort op de traditie van het “Kloefkensbal”, waarop de Gentse bourgeoisie en het gewone volk ooit samen mochten dansen. 480 enthousiastelingen kwamen opdagen in aangepaste kledij. Het werd een deftig feest.

Op het Kloefkensbal vierde de bourgeoisie feest op de aangelegde kant van de statige Gentse Kouter. Het gewone volk mocht er ook komen dansen, zij het aan de niet aangelegde kant van het plein. Het “nieuwe” Bal 1900, georganiseerd door de Stad Gent en de verschillende dekenijen van de stad, is er voor iedereen. En de Kouter is vandaag helemaal aangelegd.

“Iedereen mag hier naartoe komen”, zegt opperdeken Elie De Rijcke. De deelnemers wordt wel gevraagd om aangepaste kledij te dragen. Dat betekent hoepelrokken en weelderige hoeden voor de dames en pitteleers en hoge hoeden voor de heren. Voor het bal begint, defileren zij voor de notabelen van de stad. En daar hangt iets aan vast, want zowel de stad als de dekenijen reiken een aantal prijzen uit.

Dit jaar hadden 480 deelnemers zich ingeschreven, een absoluut record. “Het aantal deelnemers stijgt elk jaar”, weet Elie De Rijcke. “Het is een gezonde ontspanning voor de mensen.” Je kon zowel individueel, als koppel, als familie of als lid van een vereniging inschrijven. De grootste delegatie dit jaar had de Dekenij Bevrijdingslaan afgevaardigd. Alle deelnemers defileerden fier over de Kouter.

Dat er dit jaar zoveel deelnemers waren, was wellicht ook te danken aan het stralende zomerweer, dat de kleurige outfits helemaal tot hun recht deed komen. “Geef jullie zelf een groot applaus”, spoorde de ceremoniemeester van dienst aan.

Vermenigvuldigen!

Het eigenlijke bal werd geopend door burgemeester Daniël Termont, waarop de ceremoniemeester opriep om zich te vermenigvuldigen. Dat lieten de aanwezigen zich geen twee keer zeggen, want in een mum van tijd stond de dansvloer vol.

Het live orkest op de kiosk speelde een mengeling van wals, scottish, foxtrot, chachacha en tango. De aanwezige danslustigen vonden het allemaal top en amuseerden zich beleefd. Hier geen uitzinnige rock en uitfreakende muziekfanaten: daarvoor moest je gisteravond elders zijn in Gent.

“Sinds vorig jaar komen er meer en meer jongeren”, zegt Elie De Rijcke. “Op het terrein” zie ik toch een oververtegenwoordiging van de iets oudere medemens. “Ach, wat is oud”, merkt De Rijcke op. Hij vindt het vooral een goede zaak dat het Bal 1900 blijft groeien. En de belangstelling was groot gisteravond, moet ik toegeven. Aan de hekkens rond de dansvloer verdrongen zich honderden kijklustigen.

Die werden ook vergast op een dansdemonstratie van de dansschool Nike: allemaal heel stijlvol, netjes en gedisciplineerd. Mooi om naar te kijken dus.

Een verklede belleman bracht zijn interpretatie van de wereldberoemde Gentse liederen “Mijne vlieger” en “In mijn straatje zijn ‘t allemaal kommeren” ten beste. Het publiek zong mee uit volle borst. Dat was iets minder het geval tijdens het gastoptreden van “Gents Netje”, een lokale diva die het publiek probeerde in te pakken met nummers als “Bal 1900” en “Blomme”, al was het niet echt duidelijk over welk soort “blomme” het nu precies ging.

Het feest werd als het ware bekroond met de uitreiking van de prijzen. Een groep kreeg de prijs van de originaliteit, een andere – uit Antwerpen – kreeg die voor de groep die van het verst kwam, en daarbovenop waren er nog drie andere prijzen. De gelauwerden waren blij, en dat was wellicht ook de bedoeling; een mens wordt niet elke dag gefeliciteerd door de burgemeester van Gent. Bij wijze van apotheose werd het lied “Klokke Roeland” gezongen, als het ware de officiële Gentse hymne. “Tril in uw graf, tril Gentse helden, …”

Rik Arnoudt

Meest gelezen