Pakistan en Afghanistan bereiken handelsakkoord

Pakistan en buurland Afghanistan hebben de verbetering van hun onderlinge betrekkingen bevestigd met de ondertekening van een handelsakkoord. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

In het akkoord staat dat Afghanistan over de weg via Pakistan goederen mag uitvoeren naar India. Nu nog moet alles aan de grens worden overgeladen.

De Amerikaanse regering gelooft dat de economische samenwerking tussen de twee landen noodzakelijk is voor een oplossing van de oorlog in Afghanistan. De leiders van de Afghaanse taliban opereren nu vrijwel ongestoord vanuit Pakistan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton was in Islamabad aanwezig bij de ondertekening van het akkoord. Ze heeft Pakistan 386 miljoen euro beloofd voor hulpprojecten, onder meer voor de bouw van dammen en ziekenhuizen. Het geld moet de anti-Amerikaanse gevoelens in het land temperen.

Clinton vroeg Pakistan (foto klein) ook een grotere inspanning te leveren in de strijd tegen het terrorisme. Ze deed een oproep om de Al Qaeda-leiders die zich nog in Pakistan bevinden, op te sporen en te arresteren.

Clinton neemt morgen in Kaboel ook deel aan een grote donorconferentie voor Afghanistan. Het is voor het eerst dat zo’n conferentie plaatsvindt in het land zelf. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal ook aanwezig zijn, net als de ministers van Buitenlandse Zaken van zo’n veertig landen. In Kaboel zijn alvast strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Meest gelezen