Starters-bvba heeft maar weinig succes

De s-bvba, of starters-bvba, is geen succes. Afgelopen maand zijn maar 42 dergelijke bvba's opgericht. Ter vergelijking, in juni zijn 1.574 gewone bvba's opgericht en 1.027 ondernemers zonder een bvba.

Met de starters-bvba wilde de regering het ondernemerschap stimuleren. Bij aanvang hoeft de ondernemer maar 1 euro te storten als beginkapitaal. De voorwaarde is wel dat binnen de 5 jaar het kapitaal wordt opgetrokken tot 18.550 euro, zoals bij een gewone bvba.

De s-bvba werd begin dit jaar aangekondigd, maar de uitvoeringsbesluiten waren pas in juni klaar. Bij de aankondiging van het nieuwe type bvba kwamen veel vragen binnen, maar inmiddels is de aandacht sterk afgenomen. Ook deze maand hebben slechts een handvol mensen een s-bvba opgestart. Het gaat om ondernemers van diverse pluimage zoals aannemers, een carwash of een dealer in computerproducten.

Starten voor 1 euro lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het misschien ook. Er zitten verschillende addertjes onder het gras waardoor velen afhaken. "Zo wordt de winst zwaar belast. Bij de s-bvba mag ook pas een dividend uitgekeerd worden als de bvba 33% belastingen betaalt. Door het lage kapitaal verliezen de starters een fiscaal voordeel", stelt Kristof Willekens van Unizo.

Daarnaast moet ook een kwart van de winst opzijgezet worden om de financiële buffer te spekken en binnen de 5 jaar tot de gevraagde 18.550 euro te komen. "Bij een gewone bvba is dat maar 5% van de winst. Daardoor verliezen de starters opnieuw een fiscaal voordeel", stelt Willekens, "en moet de starter toch eigen kapitaal inzetten".

Banken en leveranciers deinzen terug om de s-bvba kredieten of goederen te geven gezien er geen financiële garantie is dat de lening terugbetaald kan worden of dat de factuur voor de levering betaald zal worden. Bij een gewone bvba is er een financiële buffer van minstens 18.550 euro, maar een s-bvba heeft alleen 1 euro buffer. Banken en sommige leveranciers vragen daarom een persoonlijke borgstelling voor de lening of de levering en dat zien de meesten niet zitten.

Naast de onzekere financiële situatie van een s-bvba zijn er de kosten. Theoretisch bedragen die kosten dus 1 euro, maar er zijn ook nog notariskosten omdat de oprichting moet geregistreerd worden en gepubliceerd in het Staatsblad. De starter moet ook een financieel plan opstellen en dat moet gebeuren onder toezicht van een expert, zoals een boekhouder. Ook die moet nog betaald worden.