Vrijlating dader Lockerbie "complete vergissing"

De vrijlating van de Libiër Abdelbaset Al-Megrahi, de enige veroordeelde voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie, was een "complete vergissing". Dat zegt de Britse premier David Cameron.

De Libiër Al-Megrahi (kleine foto) werd in 2001 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de bomaanslag in 1988 op een vliegtuig van PanAm boven Lockerbie. Bij de ontploffing van het vliegtuig kwamen 270 mensen om het leven.

Al-Megrahi, die sindsdien in een Schotse gevangenis zat, werd in de zomer van vorig jaar echter vrijgelaten wegens zijn slechte gezondheid. De man lijdt aan prostaatkanker en zou maar 3 maanden meer te leven hebben. De Schotse minister van Justitie besliste daarom om hem vrij te laten zodat hij in zijn thuisland zou kunnen sterven. Twee weken geleden gaf de kankerspecialist die hem vorig jaar onderzocht echter toe dat hij mogelijk nog veel langer zou kunnen leven, tot 10 jaar.

De vrijlating lokte destijds verontwaardigde reacties uit bij de Amerikaanse overheid - de meerderheid van de slachtoffers was Amerikaans - en de uitspraken van de kankerspecialist lokten nog meer reacties uit. Ook de Britse premier David Cameron (foto bovenaan) vindt de vrijlating een foute beslissing.

"Ik heb, toen ik nog oppositieleider was, de vrijlating van Al-Megrahi als een complete vergissing ingeschat", zei Cameron aan BBC. "Hij is veroordeeld voor het grootste bloedbad uit de Britse geschiedenis. Ik heb geen enkel argument gehoord dat zijn vrijlating zou kunnen rechtvaardigen", voegde de premier eraan toe.

"Geen verband tussen BP en vrijlating"

Cameron brengt morgen een kort bezoek aan de Verenigde Staten en zal ook een gesprek hebben met de Amerikaanse president Barack Obama. De vrijlating van Al-Megrahi zal - naast het olielek in de Golf van Mexico - een van de gespreksonderwerpen zijn.

De commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat zal zich eind juli overigens buigen over de beweegredenen van de Schotse justitie om Al-Megrahi vrij te laten. Daarbij zullen wellicht ook de geruchten over een deal waarbij British Petroleum (BP) betrokken zou zijn, onderzocht worden.

BP zou immers voor de vrijlating van Al-Megrahi gelobbyd hebben om een contract met Libië niet te mislopen. De oliemaatschappij geeft toe dat het druk uitgevoerd heeft om een akkoord over de uitlevering van gevangenen met Libië versneld uit te voeren, maar ontkent dat ze ooit de vrijlating van Al-Megrahi gevraagd heeft.

In een brief aan zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton, benadrukt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dat er geen enkel verband is tussen BP en de vrijlating van Al-Megrahi. Ook de Schotse regering ontkent dat er ooit contact is geweest met BP over de zaak.