Vrijwillige legerdienst voor jongeren

Vanaf vrijdag kunnen jongeren tussen 18 en 24 zich via het internet aanmelden voor een vrijwillige militaire dienst. Dat heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) aangekondigd. Er zouden zo'n 1.000 belangstellenden zijn.

Op 23 juli vanaf 10 uur kunnen jonge mensen zich aanmelden op de website www.mil.be voor recrutering bij Defensie. Degenen die zich eerst aanmelden, zullen eerst opgeroepen worden, zegt minister De Crem.  De kandidaten zullen proeven  moeten afleggen om toegelaten te worden. Dit jaar kunnen er 155 mensen aan de slag bij Defensie, volgend jaar 220.

De eerste jonge mannen en vrouwen zouden al op 1 oktober aan hun vrijwillige legerdienst kunnen beginnen. Die duurt 24 tot 36 maanden. De eerste zes maanden krijgen ze een beperkte soldij, daarna een loon zoals beroepsmilitairen. Ze komen ook in aanmerking voor buitenlandse missies.

De liberale vakbond VSOA is niet te spreken over het initiatief en beschuldigt minister De Crem van populisme.