"Internationale troepen blijven in Afghanistan"

De internationale troepen blijven ook na de overgangsperiode aanwezig in Afghanistan. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd op een internationale conferentie over de toekomst van het land. Tijdens de overgangsperiode nemen de Afghanen de controle over.

"De overgang zal geleidelijk gebeuren, op basis van de politieke situatie en op basis van de veiligheid. Als dat gebeurd is, dan nog blijven de internationale troepen aanwezig als steun", aldus Rasmussen. "Dit is geen opdracht die we vrij kiezen, het is een noodzakelijke opdracht. Daarom moeten en zullen we blijven tot onze taak volbracht is."

Sommige landen willen echter snel weg uit Afghanistan. De Verenigde Staten willen liefst over een jaar al beginnen met de terugtrekking van troepen. "De datum juli 2011 wijst op de hoogdringendheid en onze vastberadenheid. Het overgangsproces is te belangrijk om het eindeloos uit stellen", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

De internationale conferentie is de grootste ooit in Afghanistan en de eerste op Afghaanse bodem sinds lange tijd. Sinds de Amerikaanse invasie en het verdrijven van de taliban in 2001 zijn alle conferenties buiten Afghanistan gehouden omdat men vreesde voor de veiligheid. De beveiliging van het internationale diplomatieke gezelschap is op zich al een soort test voor de ambities van de Afghaanse president.

Ook ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) neemt deel aan de conferentie. "Ik ben onder de indruk van de privatisering en de toepassing van de nationale Afghaanse ontwikkelingsstrategie", zei Vanackere. "Vergeleken met de conferentie in Londen, is dit een echte vooruitgang."

De Afghaanse president Karzai heeft op de conferentie gevraagd dat zijn regering meer zelf zou kunnen beslissen over de besteding van de ontwikkelingshulp. Nu gaat enkel 20% van het geld door de handen van de overheid. Maar de Verenigde Staten en de andere donoren blijven sceptisch. Zij willen eerst meer garanties dat de corruptie en graaicultuur worden aangepakt. Karzai belooft alvast om maatstaven in te voeren zodat de strijd tegen corruptie kan opgevolgd worden. Karzai vroeg tot slot ook steun voor zijn plan om te gaan onderhandelen met de minst radicale Taliban-leiders.