"Wildgroei veiligheidsdiensten onbestuurbaar"

Het aantal mensen en diensten dat zich in de VS bezighoudt met het verzamelen en uitwisselen van geheime informatie is na 9/11 zo groot geworden dat het overzicht compleet zoek is. Dat blijkt uit een rapport van de krant The Washington Post.

Het rapport "Top secret America" bestaat uit drie delen, die deze week worden gepubliceerd in de Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post. Het rapport legt de volledige structuur bloot van alle veiligheidsdiensten in de VS. De krant werkte twee jaar aan het document.

Daaruit blijkt dat de wildgroei aan veiligheidsdiensten, die begon na de aanslagen van 9/11, zo groot is geworden dat niemand nog de kostprijs en de grootte van het hele veiligheidsapparaat kan inschatten. Daardoor zou het hele systeem onbestuurbaar zijn geworden.

Een van de nieuwigheden van na 9/11 is de DNI, Director of National Intelligence. Dat bureau moet de 16 veiligheidsdiensten, waaronder de FBI en de CIA (foto), in goeie banen leiden. Volgens The Post loopt het een en ander toch danig uit de hand.

Enkele cijfers uit hun rapport:

  • 2.000 privébedrijven en 1.270 overheidsbedrijven houden zich bezig met antiterrorismewerk op 10.000 verschillende locaties in het land
  • 854.000 Amerikanen hebben top secret-bevoegdheid
  • Een vijfde van alle veiligheidsdiensten werd opgericht na 9/11
  • Elk jaar worden 50.000 rapporten geschreven
  • Het budget voor veiligheidsdiensten bedroeg in 2009 bijna 50 miljard dollar

"Dagelijks successen die het daglicht niet zien"

De onderdirecteur van het overkoepelend orgaan van alle veiligheidsdiensten David Gompert bestempelt het rapport als onnauwkeurig. "Het rapport geeft de situatie niet weer zoals wij ze kennen", klinkt het. "We aanvaarden dat we in de huidige situatie een beperkte hoeveelheid aan informatie kunnen uitwisselen, maar onze diensten boeken dagelijks successen die het daglicht nooit zien."

Het Witte Huis erkent het probleem. Naar aanleiding van de mislukte aanslag in december op een vliegtuig naar Detroit, was president Barack Obama bijzonder scherp voor de veiligheidsdiensten. Hij beloofde toen een grondige doorlichting van de veiligheidsstructuur, maar grote conclusies of veranderingen laten nog op zich wachten.

Bekijk hier het zeer gedetailleerde rapport op de site van The Washington Post.