Cameron en Obama halen de banden aan

De Britse premier David Cameron (foto, links) heeft de Amerikaanse president Barack Obama (foto, rechts) ontmoet in het Witte Huis in Washington. Ondanks de perikelen rond BP en Lockerbie doen beiden hun best om de relaties tussen de VS en Groot-Brittannië uitstekend te houden.

Na de ontmoeting tussen de twee regeringsleiders gaven ze een gezamenlijke persconferentie. Daar ging het vooral over Afghanistan, BP en Lockerbie.

Obama noemde de relatie tussen de VS en Groot-Brittannië "erg speciaal". "De wereld is veiliger en zekerder als onze landen samenwerken", zegt Obama. Ook Cameron noemt de relatie tussen de twee landen "essentieel". Obama en Cameron zeggen dat de NAVO-strategie in Afghanistan "de juiste" is, en dat er in dat land "een reële vooruitgang voor de toekomst" is geboekt.

Over het olielek in de Golf van Mexico zegt Cameron dat het in het belang is van zowel de VS als Groot-Brittannië dat oliemaatschappij BP sterk en succesvol blijft. BP is een Britse oliemaatschappij, en krijgt in de Verenigde Staten erg veel kritiek voor de aanpak van de olieramp. "Ik begrijp de woede van de Amerikaanse bevolking over BP en de olieramp", zei Cameron. Cameron en Obama zeiden al eerder dat de problemen rond BP hun relatie niet zouden verzuren.

"Beschuldig BP niet van vrijlating Lockerbie-dader"

Cameron zegt dat hij meer informatie zal vragen over de beslissing van Groot-Brittannië om de Libiër Abdelbaset Al-Megrahi vrij te laten. Al-Megrahi, de enige veroordeelde voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie waarbij 288 mensen omkwamen, werd vorig jaar vrijgelaten omdat hij volgens artsen terminaal ziek was. Nu wordt dat in twijfel getrokken.

Obama zei dat hij "uitkijkt naar de redenen waarom de Schotse regering besliste om hem vrij te laten." Cameron zei dat de vrijlating "een complete vergissing" was.

Vier Amerikaanse senatoren hebben een onderzoek gestart om na te gaan of de vrijlating van de Lockerbie-dader een onderdeel was van een deal die oliemaatschappij BP met Libië heeft afgesloten. De Britse regering ontkent dat, maar de Amerikaanse Senaat is niet overtuigd van de Britse argumenten. Aanvankelijk weigerde Cameron een ontmoeting met de vier senatoren, maar nu zou hij hen toch hebben ontmoet.

"BP is niet verantwoordelijk voor de vrijlating van Al-Megrahi", zei Cameron, "maar de Schotse regering wel. Het blijft evenwel een complete vergissing om een massamoordenaar vrij te laten."

Cameron zegt dat hij zal nagaan welke fouten er zijn gemaakt in de beslissing over de vrijlating, maar een onderzoek naar de zaak sluit hij uit. Obama zei daarop dat hij er vertrouwen in heeft dat de Britse regering "alle feiten over de vrijlating bekend zal maken".

Niet de eerste ontmoeting tussen Cameron en Obama

De Britse conservatieve leider David Cameron is sinds mei 2010 de eerste minister van Groot-Brittannië. Hij heeft Barack Obama al eerder ontmoet, onder meer op de top van de G20 en de G8 van afgelopen maand. De ontmoeting van vandaag is wel de eerste officiële persoonlijke ontmoeting tussen de twee leiders.