China is nu de grootste energieverbruiker

China is de grootste energieverbruiker ter wereld geworden. Dat schrijft de Financial Times op basis van cijfers van het Internationaal Energieagentschap. In tien jaar tijd is het energieverbruik in China verdubbeld. China betwist de cijfers.

Het Aziatische land heeft de Verenigde Staten sneller onttroond dan voorzien. De Amerikanen nemen echter nog steeds de koppositie in qua verbruik per inwoner: de VS telt 310 miljoen inwoners, China 1.310 miljoen.

China consumeerde vorig jaar het equivalent van 2,252 miljard ton petroleum, wat vier procent meer is dan de Verenigde Staten. "In 2000 verbruikte de VS nog twee keer zoveel energie als China. Vandaag verbruikt China meer dan de VS", verklaarde de hoofdeconoom van het Energieagentschap, Fatih Birol, in de Financial Times.

De Chinese regering betwist de cijfers en zegt dat het vorig jaar het equivalent van 2,132 miljard ton petroleum verbruikt heeft. Het energieverbruik ligt gevoelig in China dat vaak het verwijt krijgt dat het de energieprijzen op de wereldmarkt in de hoogte jaagt en bijdraagt aan de vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen.

Op het vlak van broeikasgassen was China de VS al voorbij gestoken in 2006. De Chinese energieproductie gebeurt voor 70 procent met het sterk vervuilende steenkool. De laatste jaren probeert China wel zijn energie ook uit andere bronnen te halen, zoals uit wind, de zon en dammen (kleine foto: de omstreden Drie Klovendam).